mini pizze rozmaitości

mini pizze rozmaitości

Mini pizze na 4 kęsy, pyszne wypełnione szpinakiem, kabanosami, papryką i serem. W sam raz na karnawałowe przyjęcia. Pyszności!

Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
3/4 szklanki wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatki:
keczup
oregano w proszku
bazylia
150 g mrożonego szpinaku
świeża papryka
kabanosy
czerwona cebula
oliwki
ząbek czosnku
​1 łyżeczka masła
​żółty ser

W ciepłej wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki, zostawiamy na 10-12 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, oliwę i wyrabiamy gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na godzinę lub nieco dłużej (bu ciasto podwoiło objętość). Z ciasta formujemy 12 płaskich placuszków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na maśle dusimy szpinak z czosnkiem do momentu aż odmarznie i odparuje wodę, dolewamy 3 łyżki słodkiej smietanki i chwilkę dusimy.
Każdy placek smarujemy łyżką keczupu, ukladamy dodatki, posypujemy z wierzchu serem
i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, przez 15 minut.
Smacznego.