Udka pieczone w czosnku (najlepsze)

Udka pieczone w czosnku (najlepsze)

Składniki:
6 udek z kurczaka
główka czosnku polskiego (przeciśniętego przez praskę)
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżka majeranku
1 płaska łyżka soli
4 łyżki oleju rzepakowego

Mięso myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy przyprawy: czosnek, majeranek, papryki, curry, sól i olej. Mieszanką nacieramy udka, umieszczamy w misce, przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia, mięso układamy w wysmarowanej masłem, balaszce do pieczenia. Pieczemy* w piekatniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut, zmnieszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. W połowie pieczenia polewamy mięso wytopionym tłuszczem. Dobrze upieczone udka powinny być rumiane z zewnątrz.
*Czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika. Jeżeli udka będą mało rumiane, musimy wydłużyć czas pieczenia lub podnieść temperaturę.
Smacznego.