Grillowana pierś z kurczaka w sosie gorgonzola

Grillowana pierś z kurczaka w sosie gorgonzola

Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
szczyta suszonego rozmarynu
szczypta suszonego tymianku
szczypta soli

Sos:
1 łyżka masła
100 g sera gorgonzola
20 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka śmietany kremówki
pieprz

Dodatki:
1 łyżka grubo siekanych orzechów włoskich
1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)


Pierś myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na 2 części. Każdą posypujemy solą, ziołami, polewamy odrobiną oleju rzepakowego. Grillujemy na gorącej patelni grillowej z każdej stony po kilka minut.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy podzielony na mniejsze części ser, dolewamy wino. Zmniejszamy ogień dodajemy śmietankę, mieszamy, aż ser się rozpuści, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu mieszając.
Grillowaną pierś polewamy sosem, posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Znakomicie smakuje z zielonym groszkiem.
Smacznego.