Krokiety z kurczakiem curry, warzywami i żółtym serem

Krokiety z kurczakiem curry, warzywami i żółtym serem

Składniki:
Farsz
1 podwójna pierś z kurczaka
750 g mrożonych warzyw wg. upodobania
150 g startego sera żółtego
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
sól
pieprz

Naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego

Do smażenia:
bułka tarta
2 jajka
olej rzepakowy

Warzywa rozmrażamy. Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę, przyprawiamy 2 łyżeczkami curry, kurkumy, solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie oleju, aż kurczak będzie miękki. Piersi zdejmujemy z patelni i wrzucamy warzywa, podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Studzimy, wystudzone lekko kroimy i łączymy z mięsem.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy, jajka mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto, na koniec dolewamy olej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano.

W każdy naleśnik zawijamy farsz, maczamy w roztrzepanych jajkach i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano.
Smacznego.