Klasyczna zupa szpinakowa z kurczakiem

Klasyczna zupa szpinakowa z kurczakiem

Składniki:
80 g młodego szpinaku
1 pierś z kurczaka
1 cebula
4 ząbki czosnku
1,5l bulionu warzywnego lub wody
100 ml słodkiej śmietanki 30 %
sól
pieprz
łyżka masła
łyżka oleju

Pierś myjemy, osuszamy następnie kroimy w mała kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, chwile szklimy. Dodajemy masło i wrzucamy umyty i osuszony szpinak (można pokroić). Dusimy kilka minut następnie dolewamy bulion, zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut, dolewamy śmietankę, dodajemy kurczaka i ponownie zagotowujemy.
Zupę podajemy z ryżem.
Smacznego