Polędwiczki w sosie z ciecierzycą i chili

Polędwiczki w sosie z ciecierzycą i chili

Składniki:
150 g polędwicy wieprzowej
puszka soczewicy
1 mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
mała cebula
1 szklanka gorącej wody lub bulionu
1 łyżeczka suszonej papryki
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
olej rzepakowy

Polędwice kroimy na plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozdrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki dwóch stron, zdejmujemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu, szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę i drobno posiekane chili, podlewamy wodą i dusimy przez 5 minut, następnie łyżką rozcieramy część ciecierzycy. Do sosu wrzucamy polędwiczki, przyprawiamy papryką, majerankiem i solą. Całość dusimy do miękkości przez 10 min.
Podajemy z kaszą kuskus.
Smaczenego.