Odchudzone spaghetti cukiniowe z sosem mięsno – pomidorowym /kur

Odchudzone spaghetti cukiniowe z sosem mięsno – pomidorowym /kur

Cukinia to znakomite warzywo, mające mnóstwo zastosowań a mało kalorii. Tym razem zapraszam Was na cukiniowy makaron z sosem mięsno – pomidorowym. Odchudzona wersja tradycyjnego makaronu z lekkim sosem to coś dla mnie. Pysznie, zdrowo i dietetyczne!

Składniki:
300 g mięsa mielonego drobiowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
puszka pomidorów krojonych
pół szklanki wody
cebula
2 ząbki czosnku
świeża bazylia i oregano
sól
pieprz
oliwa
2 cukinie

Spaghetti z cukinii:
2 cukinie
2 łyżki wody
szczypta soli

Cukinię myjemy, za pomocą dekoratora lub mandoliny, obieramy skórkę na cienkie nitki.
Na patelnie z wodą wrzucamy nitki z cukinii, solimy i dusimy przez kilka minut. Po uduszeniu cukinię umieszczamy na sitku, odsączamy.
Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony drobno czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone, smażymy przez 5 minut. Dolewamy pomidory z puszki, wodę, dodajemy 2 łyżki koncentratu Pudliszki, mieszamy. Obraną cukinię kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do reszty. Patelnię przykrywamy i dusimy wszystko przez 15 minut. Przed końcem duszenia dosypujemy zioła, przyprawiamy i mieszamy.
Na talerzach rozkładamy spaghetti z cukinii i polewamy je sosem.
SMACZNEGO.