Karkówka pod pierzynką z pieczarek i sera

Karkówka pod pierzynką z pieczarek i sera

Składniki


6 plastrów karkówki wieprzowej bez kości
500 g pieczarek
1 cebula
6 łyżek majonezu
żółty ser
sól
pieprz
majeranek
czosnek granulowany
4 łyżki oleju

1. Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy na nim posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki. Solimy do smaku.
3. Ser żółty trzemy na grubej tarce.
4. Każdy plaster karkówki smarujemy łyżką majonezu, układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch układamy pieczarki i posypujemy żółtym serem.
5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 - 60 minut.