Soczysty schab z grilla

Soczysty schab z grilla

Składniki

4 plastry schabu (o grubości ok. 1,5 cm każdy)
Marynata:
8 łyżek oleju
pół łyżeczki jabłkowego octu winnego
1 łyżeczka przyprawy Gyros
pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki przyprawy maggi
1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
8 kulek ziela angielskiego

Przygotowanie

Schab myjemy i bardzo delikatnie rozbijamy plastry tłuczkiem.
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, czosnek kroimy w plasterki.
Na dnie naczynia układamy połowę liści laurowych i ziela oraz plasterków czosnku.
Wkładamy na to dokładnie posmarowany marynatą schab.
Na górze układamy resztę liści, ziela i czosnku. Zalewamy pozostałą marynatą. Wkładamy schab (w zamkniętym pojemniku) do lodówki - minimum na 2 godziny, najlepiej jednak na całą dobę.
Wyjmujemy schab, dokładnie usuwając z niego przyprawy. Grillujemy po 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie.
Smacznego!