SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ

SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ

SKŁADNIKI

5 SZTUK
400 g filetu z kurczaka (użyłam zagrodowego)
400 g cukinii (1 sztuka)
1 czerwona papryka
1 młoda cebula
1 czerwona papryczka chili
4 łyżki oliwy extra vergine
sok z 1 cytryny
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
PRZYPRAWY
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka garam masali (jeśli mamy)

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę na 4 ćwiartki, papryczkę chili pozbawić pesteczek i drobno posiekać. Wszystko włożyć do większej miski, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać resztę przypraw i wysmarować nimi składniki. Polać oliwą i wymieszać.
Nadziać składniki na patyczki i grillować (na patelni grillowej lub grillu) w sumie przez ok. 10-12 minut, z każdej strony po około 2-3 minuty. Pod koniec grillowania skrapiać szaszłyki sokiem z cytryny a na sam koniec posmarować je miodem.
PROPOZYCJA PODANIA

TZATZIKI / jogurt grecki