barszcz czerwony z uszkami

barszcz czerwony z uszkami

Składniki

1 kg buraków
1,2 l wody
1 łyżeczka cukru
liść laurowy
4 łyżki kminku
kilka ziaren ziela angielskiego
125 ml kwasu z ogórków kiszonych
1 kwaśne jabłko
cukier
sól, pieprz
Farsz:
100 g grzybów suszonych
1 duża cebula
2 łyżki masła
Ciasto:
500 g mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżka masła

Przygotowanie

Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.