Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Składniki
100 g - suszonych grzybów
włoszczyzna (bez kapusty)
2 - liście laurowe
5 ziaren - ziela angielskiego
5 ziaren - pieprzu
2 ząbki - czosnku
natka pietruszki
zakwas z buraków
cukier
sól
½ - cytryny
Zakwas
1 kg - czerwonych buraków
3 l - wody
1 łyżeczka - kminku
30 g - korzenia chrzanu
1 główka - czosnku
3 łyżeczki - soli
szczypta cukru
1 kromka - chleba razowego
Opis przygotowania

Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.


Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.

Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.