Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka

składniki:

/na 2 porcje/

2 steki z tuńczyka po ok. 150-200 g*
1 trawa cytrynowa (porządnie obita tępą częścią noża)
2 łyżki sezamu
sok z 1 limonki
oliwa do smażenia
sól, pieprz
* W chwili wrzucania na grilla mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli zostanie wyciągnięte prosto z lodówki i będzie zimne, to szybko usmaży się na zewnątrz, a w środku nadal będzie zimne i surowe.

Dodatki:

pieczone ziemniaki (robione według przepisu na pieczone bataty)
gotowane na parze brokuły


Na około 1h przed smażeniem tuńczyka nacieram drobno pokrojoną trawą cytrynową (trzeba ją uprzednio obić tępą częścią noża, by uwolniła aromat i sok), sezamem i polewam sokiem z limonki. Odstawiam owiniętego folią do lodówki.
Po wyciągnięciu z lodówki steki grilluję na posmarowanej oliwą i dobrze nagrzanej patelni grillowej po około 2 minuty z każdej strony. Mięso powinno być soczyste i różowe w środku. Tuńczyka nie można zostawić na zbyt długo, bo stanie się suchy i niesmaczny.
Stek z tuńczyka – podanie:

Steki podaję w towarzystwie pieczonych ziemniaków oraz brokułów. Dodatkowo proponuję przyrządzić do nich sos kawowo-pieczarkowy
Jest to absolutnie zachwycające jedzenie i bardzo proste do przygotowania.
Obiad ten ma jedną wadę: mięso na steki z tuńczyka może okazać się trudne do dostania, choć warto pytać o nie w lokalnych sklepach. Jedząc taki obiad można poczuć się jak na wakacjach w Hiszpanii lub Portugalii. Jest to absolutnie niezapomniane doświadczenie dla kubków smakowych!