Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Soczyste skrzydełka w miodzie i musztardzie

Składniki

1 kg skrzydełek z kurczaka
3 łyżki miodu
3 łyżki musztardy
3 łyżki sosu sojowego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
pieprz i sól
zioła prowansalskie
słodka i ostra papryka
2 ząbki czosnku
cebula

Przygotowanie

Skrzydełka myjemy i odcinamy najmniejszą część.
Miód, musztardę, oliwę z oliwek, sos sojowy i zioła mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i nacieramy je dokładnie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Między mięso układamy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę. Pieczemy ok. 40 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Co 10 min polewamy wytopionym tłuszczem zmieszanym z resztką marynaty.
Podajemy z pieczonym ziemniaczkami lub ryżem.
Smacznego!