Skrzydełka w musztardzie i ketchupie

Skrzydełka w musztardzie i ketchupie

Składniki

3 udka kurze
3 łyżki musztarda Dijon
3 łyżki ketchup Pudliszki łagodny
2 łyżeczki czosnek granulowany
olej
sól,pieprz wg.uznania

Przygotowanie

Umyte i osuszone udka wkładamy do miski.Solimy,pieprzymy i czosnkujemy. Następnie dodajemy do nich musztardę i ketchup.Całość mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin (u mnie 3 godziny). Po tym czasie wyjmujemy je i przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego.Przykrywamy i pieczemy w 180*C jedną godzinę i piętnaście minut.(środkowa półka-grzanie góra-dół) Po godzinie je odkrywamy i podpiekamy bez termoobiegu żeby wierzch ich sie nie spalił a był chrupiący (grzanie góra) Wyjmujemy z piekarnika,rozkładamy na talerze i każda porcje polewamy delikatnie sosem jaki się wytworzył podczas pieczenia.Zapewniam że ten sosik jest wspaniały :)
Podałam z frytkami z młodych ziemniaków i ogórkiem...