Składniki
4 bułki
2 cebule
300 g mielonej wołowiny
2 łyżki masła
2 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
10 plasterków sera gouda lub edamskiego
sól i pieprz
ewentualnie zielone oliwki z pastą paprykową
Przygotowanie
Bułki przekroić, wydrążyć i rozdrobnić miąższ. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Mielone mięso usmażyć na dużym ogniu, dodać miąższ z bułki i cebulę i krótko podsmażyć, mięso zdjąć z ognia i doprawić do smaku ketchupem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Bułki lekko opiec, do środka włożyć 1/4 plasterka sera i usmażone mięso z dodatkami. Następnie bułki przykryć plastrem sera. Bułki zapiekać na górnym poziomie piekarnika lub grilla do momentu roztopienia się sera.