Bułeczki z mięsem mielonym

Bułeczki z mięsem mielonym

Ciasto drożdżowe x2

200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
średnia cebula
200 ml przecieru pomidorowego
szklanka wody
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
łyżeczka majeranku
2 łyżki masła masła
2 łyżki oleju

Przygotowanie:


Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle mieszając smażymy przez ok. 7 min. Po tym dodajemy wszystkie przyprawy, przecier pomidorowy, szklankę wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 min, aż odparuje wszystka woda. Kiedy nadzienie będzie gotowe, studzimy go i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę, wtedy nadzienie będzie lżej układać na cieście.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 15 równych części. Z każdej części formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i na środek układamy 2 łyżeczki nadzienia. Dokładnie zawijamy, aby powstała nam forma bułeczki.
Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Następnie wierzch bułeczek smarujemy połową roztopionego masła. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. Po upieczeniu wierzch bułeczki jeszcze raz smarujemy pozostałym, stopionym masłem.