GRILLOWANE ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI I CEBULKĄ

GRILLOWANE ROLADKI Z KURCZAKA ZE SZPARAGAMI I CEBULKĄ

Podawane z dipem tzatziki z ogórka, bazylii i jogurtu greckiego.

SKŁADNIKI

2 PORCJE
200 g filetu z kurczaka (1 duży)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy extra vergine
bazylia
pęczek młodego szczypiorku (trybulki) lub zwykłego
12 cienkich szparagów
1 mała młoda cebula
2 ogórki gruntowe
150 g jogurtu greckiego
opcjonalnie: 100 g kaszy (pęczak, jęczmienna, gryczana lub jaglana), ugotowanej

PRZYGOTOWANIE

Mięso pokroić na 4 mniejsze i cieńsze filety, dodatkowo rozbić je tłuczkiem na jeszcze cieńsze fileciki (ok. 1/2 cm grubości). Włożyć do miski, dodać sól, pieprz, 1 i 1/2 ząbka czosnku startego na drobnej tarce, miód, musztardę, ocet balsamiczny, 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki posiekanych liści bazylii i 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, natrzeć filety otrzymaną mieszanką.
Szparagi umyć, odłamać twarde końce, doprawić solą, pieprzem i wysmarować łyżeczką oliwy. Filety kurczaka położyć na desce, na środku każdego ułożyć plasterek cebulki, na wierzch dać po 3 szparagi i zawinąć boki filetu tworząc roladkę. Można ją zawinąć w szczypiorek, spiąć wykałaczką lub owinąć kawałkiem sznurka piekarniczego.
Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu. Włożyć roladki i grillować przez ok. 4 minuty bez przewracania aż zrumienią się od spodu. W połowie grillowania skropić roladki oliwą. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie przez 4 minuty, również skropić oliwą w trakcie grillowania. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć patelnię folią aluminiową i podgrzewać tak roladki jeszcze przez ok. 3 minuty.
W międzyczasie obrać ogórki, pokroić na krótkie pałeczki, włożyć do salaterki, dodać 1/2 startego ząbka czosnku, resztę posiekanej cebulki, 2 łyżki posiekanej bazylii i 2 łyżki posiekanego szczypiorku, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać z jogurtem greckim.
WSKAZÓWKI

Roladki można piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C z funkcją grilla (lub 230 stopni bez grilla), na wyższej półce piekarnika przez ok. 13 - 15 minut. Roladki z piekarnika nie będą jednak tak ładnie zrumienione i smaczne jak te z patelni grillowej.

agus73

agus73 2017-03-06

pycha...muszę zrobić..pozdrawiam;-D

wiolusk

wiolusk 2017-03-06

Na pewno bardzo smaczne

marys24

marys24 2017-03-28

naprawde palce lizac

dodaj komentarz

kolejne >