POLĘDWICZKI DROBIOWE Z BROKUŁAMI W SOSIE CZOSNKOWYM

POLĘDWICZKI DROBIOWE Z BROKUŁAMI W SOSIE CZOSNKOWYM

Czas przygotowania: 25 minut
Składniki (3 porcje)


500g polędwiczek drobiowych (ew. całych piersi z kurczaka)
400g brokuł (1 sztuka)
pomidory suszone (ok. 1/4 słoika)
przyprawa do gyros/kebabu

Sos:

150 ml jogurtu naturalnego
30ml oliwy z oliwek
3-4 wyciśnięte ząbki czosnku
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
pieprz, sól

Przygotowanie

Pokrojone w kostkę polędwiczki posypane przyprawą do kebabu (wg uznania) smażymy na oliwie z oliwek. Brokuły zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy na lekkim ogniu przez 5 minut , dzięki czemu nie rozgotują się ale nie będą też twarde. Brokuły układamy jako pierwszą warstwę, następnie polędwiczki a na końcu osuszone z oleju pokrojone suszone pomidory. Całość polewamy sosem, którego przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich jego składników. Podawać z ryżem.
Smacznego!

Wartości odżywcze:

Białko: 121g
Węglowodany: 16g *
Tłuszcz: 40g
Kalorie: 914 kcal

* nie wliczono ryżu – 100g ryżu (torebka) to ok. (zależnie od gatunku) 7g białka, 1,5g tłuszczy, 70g węglowodanów i 330 kcal