Czekoladowy sernik z wafelkami Prince Polo

Czekoladowy sernik z wafelkami Prince Polo

Składniki (forma o wymiarach ok. 22cmx24cm):

Na spód ciasta:

300-400g czekoladowych kruchych ciasteczek
100g roztopionego masła
Masa serowa:

500g twarogu
1 całe jajko
100g cukru
40g kakao
1 łyżeczka olejku waniliowego
Ponad to:

8 sztuk Prince Polo Classic
1 jajko
łyżka mleka
Na wierzch:

100g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
150ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciastka zblendować, dodać roztopione masło i ponownie zblendować. Powstałą masę wyłożyć na blachę i równomiernie rozprowadzić. Następnie należy roztrzepać jajko dodając do niego 1 łyżkę mleka i wysmarować nim spód ciasta. Wafelki Prince Polo wyłożyć na spodzie ciasta tak aby cała powierzchnia była zakryta (najlepiej górą do dołu). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Następnie wszystkie składniki na masę serową zmiksować i wylać na blachę z Prince Polo oraz wyrównać. Piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 30-60 minut w zależności jaki mamy piekarnik (sprawdzać wykałaczką czy sernik jest upieczony). Następnie po upieczeniu uchylić wyłączony piekarnik przez 15 min z ciastem w środku, później wyjąć i ostudzić ciasto. Gorzką czekoladę połamać na małe kostki. Śmietanę podgrzać, ale nie doprowadzając do wrzenia. Zalać czekoladę i odczekać parę minut, następnie dobrze wymieszać. Ostudzić by lekko zgęstniała. Następnie białą czekoladę rozpuścić. Zgęstniałą masę rozprowadzić po cieście, a białą czekoladą zrobić tzw. esy floresy. Wstawić do lodówki na parę godzić by polewa stwardniała.