Wykwintne szaszłyki z łososia

Wykwintne szaszłyki z łososia

Składniki

500 g filetów z łososia
200 g obranych krewetek królewskich
1- 2 cytryny
2 cebule
2 czerwone papryki
½ cukinii
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
8 łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz
sos koperkowy:
½ szklanki śmietany
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
przyprawy: sól, pieprz


Filety umyj pod bieżącą wodą i pokrój na spore kawałki, a następnie skrop sokiem z cytryny.

Cebule obierz i przekrój na pół, paprykę pokrój na duże kwadraty, a cukinię w krążki o grubości 1 cm. Nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków: kawałki warzyw, ryby i krewetki. Dopraw mieszanką soli, kardamonu oraz pieprzem i owiń w folię aluminiową. Tak przygotowane szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° przez ok. 20 - 25 min lub na tradycyjnym grillu.

W czasie pieczenia przygotuj sos koperkowy: wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną rybę podawaj z sosem koperkowym. Smacznego!