Składniki:
- patyczki do szaszłyków
– 0,5 kg łososia bez skóry
- 1 łyżka oleju lub masła ghee
Marynata:
- 3 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 3 łyżki musztardy (użyłam miodowej)
- 3 ząbki czosnku
- 2cm kawałek imbiru, startego na tarce
- 3 łyżki miodu
- 1 świeża papryczka chilli (bez pestek)
- starta skórka z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki listków kolendry
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 roztarte goździki
- sól
- opcjonalnie: 1 łyżeczka garam masali
Przygotowanie:
1. Patyczki namoczyć w wodzie.
2. Łososia pokroić na kawałki wielkości ok. 5 cm.
3. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej łososia na 30 minut.
4. Łososia nadziać na patyczki, ułożyć na blaszce nasmarowanej olejem (ułożyłam na blaszce folię aluminiową). Polać pozostałą marynatą i piec w nagrzanym do 190’C piekarniku przez ok. 15 minut.
5. Można podawać z ryżem. Pyszności!:)