Szaszłyki z łososia po indyjsku

Szaszłyki z łososia po indyjsku

Składniki:

- patyczki do szaszłyków

– 0,5 kg łososia bez skóry

- 1 łyżka oleju lub masła ghee

Marynata:

- 3 łyżki jogurtu

- 1 łyżeczka kurkumy

- 1/2 łyżeczki chilli w proszku

- 3 łyżki musztardy (użyłam miodowej)

- 3 ząbki czosnku

- 2cm kawałek imbiru, startego na tarce

- 3 łyżki miodu

- 1 świeża papryczka chilli (bez pestek)

- starta skórka z cytryny oraz sok z 1/2 cytryny

- 2 łyżki listków kolendry

- 2 łyżki posiekanego koperku

- 1/2 łyżeczki kardamonu

- 4 roztarte goździki

- sól

- opcjonalnie: 1 łyżeczka garam masali

Przygotowanie:

1. Patyczki namoczyć w wodzie.

2. Łososia pokroić na kawałki wielkości ok. 5 cm.

3. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej łososia na 30 minut.

4. Łososia nadziać na patyczki, ułożyć na blaszce nasmarowanej olejem (ułożyłam na blaszce folię aluminiową). Polać pozostałą marynatą i piec w nagrzanym do 190’C piekarniku przez ok. 15 minut.
5. Można podawać z ryżem. Pyszności!:)