Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami

Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej - szklanka = 250 ml
szczypta soli
1 szklanka cukru
4 duże jajka
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ok.300-400 g truskawek


Masło rozpuścić z czekoladą na małym ogniu (ja zrobiłam to w kąpieli wodnej). Lekko ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewać przestudzone masło z czekoladą, cały czas miksując. Następnie dodać kakao, ekstrakt, mąkę i sól. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x22 cm (u mnie 30x25).
Truskawki umyć, odszypułkować, większe przekroić na pół i poukładać na wierzchu ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez ok.30 minut.
Kroić po ostudzeniu. Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

wiolusk

wiolusk 2014-10-30

Takiej wersji jeszcze nie jadlam, ale wyglada bardzo smacznie

marys24

marys24 2014-10-31

i smakuje znakomicie zrobilam blache na sprobowanie i nic nie zostalo

dodaj komentarz

kolejne >