Karpatka

Karpatka

Składniki

1 szklanka - wody
½ kostki - margaryny
1 szczypta - cukru
1 szczypta - soli
1 szklanka - mąki tortowej
5 - jajek
Do dekoracji
cukier puder
Masa budyniowa
1 - budyń waniliowy
½ l - mleka
2 - jajka
1 - żółtko
1 - cukier waniliowy
300 g - masła
1 szklanka - cukru pudru
1 łyżka - soku z cytryny
1 kieliszek - spirytusu

Opis przygotowania

Wodę zagotować z margaryną, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita szklista masa (5-7 minut). Ciasto przełożyć do miksera. Jak lekko przestygnie, cały czas miksując wbijać po 1 jajku.

Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach.

1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus.

Na pofałdowane ciasto wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.