Szybki jabłecznik

Szybki jabłecznik

Przepis na średniej wielkości blachę.
Składniki na ciasto:
500 g maki pszennej
200 g cukru
250g masła lub margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany 12-18%
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej

Składniki na masę jabłkową:
1 – 1,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto.
Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy.
Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę jabłkową:
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną.
Podpieczony spód posypać bułka tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wyrównać.
Masę jabłkową przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)