Kruche rogaliki

Kruche rogaliki

Składniki :
50g drożdży
4 szkl mąki
1 szkl śmietany 18%
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka cukru pudru
szczypta soli
dodatkowo :
cukier puder
mleko do posmarowania rogalików

Przygotowanie :

Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną.

Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto.

Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.

Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.

Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.