Filet z łososia w peperonacie

Filet z łososia w peperonacie

Co kupić:
Ziemniaki

400 g młodych ziemniaków, obgotowanych na parze, obranych, przekrojonych na pół
niewielka ilość oleju
1 łyżeczka kminku, roztartego w moździerzu
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
niewielka ilość oliwy z oliwek

Łosoś w marynacie

1 pęczek świeżej kolendry, umytej, posiekanej
niewielka ilość soli
1 ząbek czosnku, posiekany
4 filety z łososia, pozbawione skóry (każdy po 200 g), umyte
niewielka ilość mielonego białego pieprzu
niewielka ilość oliwy z oliwek do posmarowania naczynia

Peperonata

niewielka ilość oliwy z oliwek
2 papryki czerwone, umyte, pokrojone w grubą kostkę
2 papryki zielone, umyte, pokrojone w grubą kostkę
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
2 cebule, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 por, pokrojony w kostkę
2 łyżeczki ostrej papryczki, umytej, posiekanej
1 pęczek bazylii, umyty, grubo pokrojony (kilka listków zostawiamy do dekoracji)

Sos

400 g pomidorów pelati
niewielka ilość soli
niewielka ilość pieprzu
zest z 1 limonki, sparzonej, wyszorowanej
80 g masła
niewielka ilość cukr


Przygotuj

moździerz
naczynie do gotowania na parze lub garnek z durszlakiem
naczynie żeliwne
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg)

Przygotowanie

Ziemniaki układamy płaską, przekrojoną częścią na bardzo mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smażymy. Podsmażone z jednej strony ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy je roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry, odrobinę oliwy z oliwek. Całość mieszamy. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na blaszce wyłożonej pergaminem na 5-7 minut.

Kolendrę siekamy drobno z odrobiną soli i 1 ząbkiem czosnku. Filety z łososia kroimy wzdłuż na pół i każdy kawałek obtaczamy dokładnie w kolendrze z czosnkiem. Posypujemy odrobiną białego pieprzu. Dno naczynia z otworkami do gotowania na parze smarujemy oliwą z oliwek. Łososia wkładamy do naczynia do gotowania na parze z gotującą się wodą. Po chwili wyłączamy ogień pod garnkiem, parzymy łososia pod przykryciem ok. 20 minut.

Na gorącej patelni smażymy papryki czerwone i zielone pokrojone w kostkę z niewielką ilością oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażoną paprykę przekładamy do naczynia żeliwnego. Następnie na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek w plastrach. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię wrzucamy pokrojonego w kostkę pora oraz 2 łyżeczki posiekanej, ostrej papryczki. Smażymy. Doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Podsmażone warzywa wrzucamy do naczynia żeliwnego z papryką.

Warzywa w naczyniu żeliwnym gotujemy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając, przez 10-15 minut. Na końcu do podduszonych warzyw wrzucamy posiekaną bazylię, dokładnie mieszamy.

Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wrzucamy pomidory pelati. Do pomidorów dodajemy niewielką ilość wody. Chwilę gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy zest z limonki oraz masło. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy niewielką ilość cukru oraz zimnej wody.

Na talerz wykładamy pomidorowy sos, na sosie układamy warzywa i upieczone ziemniaki. Na końcu układamy kawałki łososia. Warzywa skrapiamy sosem, dekorujemy listkami bazylii.