kurczak po chińsku

kurczak po chińsku

Składniki:
Marynata:
400 g filetów z kurczaka
skórka i sok z 1 limonki
1 łyżka miodu
5 łyżek sosu sojowego
płaska łyżeczka przypraw 5 smaków
płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
posiekana drobno papryczka chilli
1 łyżka oleju sezamowego
sól
Dodatki:
1 jajko
200 g mrożonych warzyw ,,Mieszanka chińska\"
makaron ryżowy
sos sojowy
olej ryżowy

Przepis

Zaczynamy od pokrojenia w niewielkie paseczki filetów z kurczaka. Następnie marynujemy je sosie sojowym, miodzie, przyprawie 5 smaków, słodkiej papryce, oleju sezamowym, soku i skórce z 1 limonki oraz soli. Całość powinna macerować się min. 30 minut.

Następnie na rozgrzaną patelnię/wok wlewamy 3 łyżki oleju ryżowego i w wysokiej temperaturze przesmażamy przez kilka minut kurczaka. Kolejnym krokiem jest dodanie pokrojonej drobno papryczki chilli oraz mieszanki warzyw chińskich i pół szklanki wody. Całość pod przykryciem dusimy ok. 15 min, aż warzywa będą miękkie.

Na koniec do woka wrzucamy makaron ryżowy - wystarczy go zalać wrzątkiem i pod przykryciem potrzymać 3 minuty, następnie odcedzić i dodać do warzyw i mięsa. Doprawiamy ostatni raz sosem sojowym. Po krótkim przesmażeniu wszystkiego razem wbijamy do woka jajko i całość intensywnie mieszamy. Gdy tylko jajko się zetnie podajemy kurczaka po chińsku na stół. Smacznego!