sushi

sushi

Składniki (na bardzo dużą porcję dla około 3 osób):

1 szklanka ryżu do Sushi (oryginalny przepis powodował, że już po 10 min. gotowania wody prawie nie było, a ryż się przypalał nawet na najmniejszym gazie, dlatego musiałam zmienić proporcje i dać więcej wody. Ryżu wyszło za dużo na 2 osoby).

około 2 szklanek wody



Zalewa: - oryginalna zalewa była, jak dla mnie zbyt wyrazista, trochę za słodka, nie zużyłam całej, a i tak ryż był za bardzo wyrazisty w smaku, proponuję zatem:

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

Dodatki:

Paluszki krabowe, łosoś wędzony lub surowy, awokado, ogórek, sałata, majonez i inne :)

Obowiązkowo muszą na stole się znaleźć: sos sojowy, wasabi, imbir marynowany, dobra zielona herbata :) No i u nas jeszcze pojawilo się sake :)



Ryż do Sushi opłukałam w misce 4 razy, aż woda była przezroczysta. Wymoczyłam niecałe 10 min, wylałam wodę. i włożyłam do garnka ze szczelną pokrywką, i z 2 szklankami wody. Po zagotowaniu się ryżu przykręciłam gaz i „dusiłam go pod przykrywką około 10 min. po czym podniosłam pokrywkę i gotowałam około 5 min. czekając aż woda wyparuje. Podczas całego procesu kilka razy DELIKATNIE przemieszałam po dnie drewnianą łyżką, by nie przywierał za bardzo.

Gdy ryż był jeszcze ciepły, przełożyłam go ostrożnie do miski. Do smaku dolałam zalewę i wymieszałam delikatnie.



Gdy ryż był już letni, rozłożyłam na stole matę owiniętą w folię, na to włożyłam jeden płat Nori i łyżeczką (którą wcześniej opłukałam wodą) rozłożyłam równomiernie porcję ryżu. Po chwili Nori zmiękło, więc mogłam układać dodatki i zawijać Nori. Zawijanie i układanie znajdziecie wszędzie w Internecie. Mogę zaproponować dwa fajne filmy przygotowywania i zwijania maki zwykłych i kalifornijskich :)