Ciastko z kremem bawarskim i truskawkami

Ciastko z kremem bawarskim i truskawkami

SKŁADNIKI:

1 opakowanie biszkoptów,
kilka truskawek,
złote kuleczki kilka sztuk,
KREM:
3 żółtka,
60 g cukru,
300ml mleka,
1 laska wanilii,
300g kremówki,
15g żelatyny,
mleko 1/2 szklanki
150ml szampana,
2-3 łyżeczki cukru,
5 g żelatyny,


PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami. Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy ziarenka wyjęte z laski wanilii. Mleko (300ml) zagotowujemy. W tym samym czasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Po wyłączeniu mleka czekamy 1-2 minuty, aby troszkę przestygło i wlewamy je cienkim strumieniem do żółtek cały czas miksując. Tworzymy kąpiel wodną i naszą masę umieszczamy nad parą i miksujemy ją około 10 minut do momentu aż krem będzie nam się zatrzymywał na tylnej części łyżki. Masa w tym czasie powinna zrobić się kremowa i gęstsza. Masę studzimy, a następnie łączymy z rozpuszczoną w mleku żelatyną i mieszamy z ubitą na sztywną pianę kremówką. Obie masy - krem i śmietana - powinny mieć podobną temperaturę, aby całość się nie zważyła. Gotowy krem wylewamy na spód biszkoptowy, Całość odstawiamy do lodówki do stężenia. Szampana słodzimy wedle uznania i dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody. Na kremie układamy truskawki i wykładamy kilka złotych cukrowych kuleczek, Całość zalewamy tężejącą winną masą. Ciasto podajemy mocno schłodzone. W wersji dla dzieci można zastąpić szampana Spritem. Smacznego :)