quesadille i tortille z grillowanym kurczakiem

quesadille i tortille z grillowanym kurczakiem

podwójna pierś z kurczaka - 1 sztuka
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 0.5 łyżeczki
sok z limonki - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz - 0.5 łyżeczki
kmin - 1 łyżeczka
chili - 1 szczypta
papryka słodka - 1 łyżeczka
kwaśna gęsta śmietana - 6 łyżek

guacamole - 0.25 szklanki
salsa - 0.25 szklanki
ser żółty starty - 1 szklanka
ząbek czosnku - 1 sztuka
czerwona cebula - 1 sztuka
czerwona lub żółta papryka - 1 sztuka
tortille pszenne - 6 sztuk
oliwa z oliwek - 1 łyżka

1.Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski. Posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, kuminem, pieprzem, dodaj oliwę i limonkę. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Odstaw przynajmniej na 30 minut.
2.Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę.
3.Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i paprykę, smaż przez minutę. Dodaj kumin, sproszkowaną papryczkę chili, słodką paprykę oraz czosnek. Smaż kilka minut, często mieszając. Odstaw.
4.Mięso wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej. Przełóż do usmażonych warzyw i wymieszaj.
5.Tortillę połóż na ciepłej patelni, posmaruj farszem, dołóż 3 łyżeczki salsy, posyp serem, zakryj drugą tortillą.
6.Smaż do czasu, gdy spód się zarumieni i za pomocą talerza przewróć na drugą stronę. Podobnie przygotuj kolejne dwie porcje.
7.Quasadille pokrój na kawałki, na środek połóż trochę kwaśnej śmietany, guacamole oraz salsę. Serwuj ciepłe.