pizza quatro formaggi.

pizza quatro formaggi.

tarty ser z niebieską pleśnią (gorgonzola) - 100 gramów
starty parmezan - 100 gramów
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
mąka do podsypania ciasta - 50 gramów
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ciasto:
mąka - 1 kilogram
woda - 500 mililitrów
cukier - 25 gramów

sól - 20 gramów
olej - 50 mililitrów
drożdże - 8 gramów
sos do pizzy:
koncentrat pomidorowy - 100 gramów
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
oregano - 2 łyżeczki
woda - 30 mililitrów


Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak by nie było grudek dodaj Knorr mini kostki czosnek i dopraw pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy części. Stolnice lub blat stołu podsyp mąka połóż kęsy ciasto i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 cm średnicy i 1 cm grubości.
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować cm odstępu od rantu placka.
Pizzę posyp po wierzchu pomieszanymi serami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.