Meksykańska zupa z kurczakiem i tortillą

Meksykańska zupa z kurczakiem i tortillą

5 podudzi z kurczaka

6 plasterków jalapeno z zalewy lub 1 całe świeże

1 średnia cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku drobno posiekane

20 gałązek kolendry razem z łodyżkami

sok z 0,5 limonki

1 puszka kukurydzy

1 garść startego sera cheddar

kilka listków kolendry

1 tortilla pokrojona w paski i usmażona na odrobinie oleju

1 l wody

sól

Kurczaka zalewam wodą i gotuje aż mięso zmięknie, wtedy wyjmuję je na talerz do ostygnięcia, a wywar odstawiam na chwilę na bok. Do blendera wrzucam jalapeno, cebulę, czosnek, kolendrę i zalewam kilkoma łyżkami wody. Miksuję aż wszystkie składniki dokładnie się rozdrobnią. Wlewam wszystko do wcześniej przygotowanego wywaru i gotuję kilkanaście minut. W międzyczasie dodaję sok z limonki i kukurydze razem z sokiem. Następnie wrzucam rozdrobnione mięso z kurczaka i jeszcze chwilę gotuję. Zupę doprawiam lekko solą do smaku. Wlewam do miseczek, posypuję usmażoną tortillą, startym serem cheddar i świeżymi listkami kolendry. Pyszne!

Smacznego!