lekkie ciasto cytrynowe

lekkie ciasto cytrynowe

Porcja na dużą blachę

Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek ciepłej wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z małej cytryny

Poncz:

sok z połowy cytryny
kilka łyżek wody
płaska łyżeczka cukru

Pianka cytrynowa:

2 śnieżki
400 ml zimnego mleka
2 galaretki cytrynowe
2 łyżeczki żelatyny

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie przeciąć je na pół.
Sok z cytryny, cukier i wodę wymieszać ze sobą. Naponczować oba biszkoptowe blaty.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu (ja do suchej galaretki dodaję jeszcze po łyżeczce żelatyny i potem wszystko razem wsypuje do wody). Śnieżki również przyrządzić według przepisu na opakowaniu.Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do ubitej śmietany. Gotową masę wylać na ciasto i przykryć drugim blatem (najlepiej wstawić ciasto do lodówki na jakiś czas aż masa stężeje i dopiero wówczas nałożyć drugi blat ciasta, wtedy masa nie wyleje się na boki). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.