Parówki w cieście - składniki:
parówki - 12 sztuk
olej
ciasto pierogowe:
mąka - 200 gramów
żółtka - 4 sztuki
śmietana - 1 łyżka
sól
gałka muszkatołowa
papryczki jalapino
Przygotuj ciasto jak na pierogi.
Następnie dokładnie je rozwałkuj i podziel na 2cm pasy.
Jeden brzeg ciasta posmaruj białkiem.
Parówki owiń paskiem ciasta, po czym przyciśnij w miejscu smarowania białkiem.
Usmaż w dużej ilości tłuszczu.
lub
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
4 parówki przekrojone na pół
8 plasterków sera żółtego topionego
sos chili lub ketchup
Etapy przygotowania
Ciasto rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Połówkę parówki posmarować sosem (lub ketchupem), zawinąć w plasterek sera a następnie w ciasto francuskie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni.