jajecznica na tostach ze szparagami

jajecznica na tostach ze szparagami

Jajecznica ze szparagami

5 jajek
200 g szparagów (u mnie tylko główki i 5cm łodygi), grubo pokrojone
1 cebula
1 główka czosnku
1 łyżka wody
olej do smażenia
sól i pieprz


Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedzamy.
W międzyczasie podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do momentu, aż cebula będzie miękka, ale nie brązowa. Dodajemy czosnek i przez chwilę jeszcze smażymy.
Dodajemy szparagi i smażymy, mieszając przez 3-4 minuty. W międzyczasie rozbijamy jajka w misce, dodajemy wody i lekko ubijamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy jajka i smażymy mieszając przez ok 2 minut, aż jajka się zetną. Podajemy na grzankach lub z chlebem.