Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

Lasagne zapiekana z sosem mięsnym

makaron Lubella lasagne 250 g
oliwa 1 łyżka
cebula 1 szt.
czosnek 1 szt.
mięso mielone 250 g
przecier pomidorowy 3 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
zioła 2 łyżka
śmietanka kremowa 30% 200 g
mleko 125 ml
parmezan 40 g
masło 40 g


Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku przez 2 minuty, potem płuczemy go zimną wodą i odcedzamy starannie. Odstawiamy makaron.
Rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy cebulę i czosnek; ogrzewamy łagodnie przez 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy mielone mięso, przecier pomidorowy, sól, pieprz oraz zioła i - jeśli trzeba - nieco wody.
Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 30 min, mieszając od czasu do czasu.
Mieszamy w misce śmietankę, mleko i parmezan, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Układamy warstwę makaronu na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warstwą sosu mięsnego, a na niej układamy kolejną warstwę makaronu i warstwę sosu śmietankowego.
Układamy w ten sposób na przemian kolejne warstwy, do momentu zużycia całego makaronu i sosów. Na samym wierzchu powinna znaleźć się warstwa śmietanowa.
Kładziemy na wierzchu odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na 30-45 min, aż wierzch się zarumieni i zacznie \"bąblować\". Podajemy od razu.