Bitki wołowe.

Bitki wołowe.

Bitki wołowe - pyszne, mięciutkie mięso w sosie. Idealne do gotowanych ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych... Wprawdzie musi się dość długo dusić, ale warto poczekać :)


Składniki :

* 4 kotlety wołowe o grubości około 1 cm ( 350 - 400 g ),
* 1 duża cebula,
* 1/2 szklanki mąki,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1 liść laurowy,
* 1 łyżka śmietany,
* oliwa do smażenia,

Przygotowanie :

Kotlety umyć i dobrze osuszyć.
Delikatnie rozbić, posolić, popieprzyć i oprószyć papryką.
Kotlety obtoczyć w mące.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone kotlety przełożyć do garnka, dodać pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zalać wodą tak aby zakrywała mięso.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na pozostałym tłuszczu, dodać do mięsa.
Wszystko dusić na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie) często zaglądając do garnka aby mięso się nie przypaliło.
Na koniec gotowania dodać śmietanę.

* jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodać odrobinę mąki zmieszanej z wodą.