Wołowina w sosie.

Wołowina w sosie.

Gulasz z wołowiny z pysznym sosem z warzyw. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem ziemniakami a nawet z pieczywem.


Składniki : ( 3 porcje )

* 400 g wołowiny,
* 1 marchewka,
* 1/2 pietruszki,
* 1 łodyga selera naciowego,
* 1 cebula,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 liść laurowy,
* 1 ziarenko ziela angielskiego,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1 litr bulionu,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 łyżki śmietany,
* 1-2 łyżki natki pietruszki,

Przygotowanie :

Mięso pokrój w kostkę o boku 1 cm, podsmaż na oliwie na brązowy kolor, zdejmij z patelni.
Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebule pokrojoną w grube paski i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przełóż wszystko do garnka, dodaj pokrojoną w grubsze plasterki marchewkę, pietruszkę i seler.
Zalej bulionem tak aby wszystko przykrył, dorzuć liść laurowy, pieprz i ziele angielskie.
Gotuj przez około godziny - do czasu aż mięso będzie miękkie.
Warzywa się rozgotują tworząc pyszny sosik.
Na końcu gotowania dodaj śmietany i natkę pietruszki.