Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Składniki:

1 kg mięsa wołowego ( ja użyłam gulaszowego )
2 średnie czerwone cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
około 250 g kawałek dyni
mała garstka suszonych grzybów
1 laska cynamonu
2 liście laurowe najlepiej świeże
250 ml czerwonego, wytrawnego wina
700 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Warzywa obieramy. Cebulę i dynię kroimy w dużą kostkę. Marchew, pietruszkę i seler w grube plasterki. Czosnek drobno siekamy. Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki. Mięso wołowe jeśli posiadamy w kawałku, kroimy w grubą kostkę.



Na dużym ogniu rozgrzewamy garnek z grubym dnem ( żeliwny lub gęsiarkę ), wlewamy oliwę i wrzucamy mięso, szybko obsmażamy aby się zrumieniło. Wyciągamy mięso na talerz, tak aby tłuszcz i cała reszta została w garnku. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa i również szybko obsmażamy, aż lekko się zrumienią.



Kiedy warzywa są zrumienione wlewamy wino i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, zdrapując smaczki z dna garnka. Następnie wrzucamy ponownie mięso, suszone grzyby, 1 laskę cynamonu ( warto jej użyć aby kontrolować natężenie smaku ), gałązkę rozmarynu i liście laurowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy passatę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień ( ma jedynie delikatnie bulgotać ) i przykrywamy.



Kiedy poczujemy dość intensywny zapach cynamonu ( ja poczułam po około 1 godzinie ) wyjmujemy laskę z gulaszu i odkładamy. Po tym czasie sos powinien mieć delikatnie cynamonowy smak, jeżeli uważamy, że powinien być bardziej wyczuwalny wrzućmy laskę jeszcze na jakiś czas. Uważajmy jednak aby cynamon nie zdominował smaku gulaszu.



Dusimy pod przykryciem około 3 – 3,5 godziny, aż mięso będzie się rozpływać w ustach. Podajemy z pieczywem.



Smacznego !