Kurczak po myśliwsku z makaronem

Kurczak po myśliwsku z makaronem

Składniki:

6 udek z kurczaka ( samo mięso bez kostek i skóry )
oliwa z oliwek
125 g boczniaków ( ja użyłam świeżych prawdziwków )
125 g pieczarek ( 5 średnich sztuk )
150 g boczku wędzonego w kawałku
1 gałązka świeżego rozmarynu
3 fileciki anchois
2 słodkie papryki opalone konserwowe ( można je kupić z Lidlu w słoiku – od razu są obrane)
garść oliwek ( ja użyłam oliwek zielonych )
3 ząbki czosnku
duża szczypta suszonego chilli ( można użyć świeżej papryczki, ja akurat nie miałam )
100 ml czerwonego wytrawnego wina
700 ml passaty
garstka świeżej bazylii
parmezan do posypania
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej mielonej
1 nie całe opakowanie makaronu spaghetti pełnoziarnistego

Udka kurczaka kroimy w większą kostkę, a boczek w kostkę lub w plasterki, na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i wrzucamy kurczaka. Czekamy aż zbrązowieje. W międzyczasie kroimy grzyby w duże kawałki i dorzucamy do mięsa. Teraz kroimy w kostkę paprykę i w plasterki oliwki, siekamy czosnek - wrzucamy na patelnię razem z 3 posiekanymi filecikami anchois. Doprawiamy chilli, solą, pieprzem i papryką wędzoną w proszku.



Wlewamy wino i redukujemy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz gałązkę rozmarynu i dusimy, aż sos zgęstnieje.



W tym czasie gotujemy makaron spaghetti tak, żeby był al dente.



Na koniec z sosu wyjmujemy gałązkę rozmarynu, dodajemy do niego makaron i dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżą bazylią i parmezanem. Do tego dania pasuje również kieliszek czerwonego wytrawnego wina ( o ile go nie wylejecie, tak jak ja ;-D ).



Smacznego !