KUSKUS Z DODATKAMI:

KUSKUS Z DODATKAMI:

Składniki ( dla 4 osób ) :

KUSKUS Z DODATKAMI:

kubek kuskusu o pojemności 250 ml
2 kubki wrzątku ( ważne aby do odmierzania kuskusu i wrzątku użyć tego samego kubka, jeżeli potrzebujemy mniej kaszki wystarczy kubek zastąpić mniejszą filiżanką ale zachować proporcje, 1 część kaszki na 2 części wrzątku )
duża szczypta soli
2 dymki
1 czerwona chilli
1/2 pęczka koperku
papryka o dowolnym kolorze
około 15 oliwek zielonych
oliwa
sok z 1/2 cytryny
1/2 kostki sera feta

KURCZAK :

z tego przepisu

TZATZIKI:

4 ogórki gruntowe
4 – 5 łyżek jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
1/2 małego pęczka koperku
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Zagotowujemy wodę w czajniku. Przygotowujemy sobie dużą szklaną miskę do której wsypujemy kubek kuskusu. Kiedy woda się zagotuje do kaszki dolewamy 2 kubki wrzątku. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą.

Do malaksera wrzucamy paprykę, dymki, koperek i siekamy pulsacyjnie, nie za drobno. Papryczkę chilli kroimy w cieniutkie plasterki, razem z pestkami ( można również wrzucić ją do robota ). Oliwki również kroimy w plasterki. Odkładamy na bok.

Ogórki dokładnie myjemy i obieramy, następnie ścierany na tarce o grubych oczkach. Solimy ( około 2 porządne szczypty ) i wysypujemy na sitko. Mieszamy rękami na sitku, praktycznie od razu ogórek puszcza wodę więc dokładnie odciskamy i wrzucamy do miseczki. Koperek siekamy i dodajemy do ogórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy pieprzem, wlewamy jogurt, mieszamy i próbujemy, jeżeli jest konieczność to solimy.

Po około 8 minutach kaszka jest gotowa, wtedy dorzucamy do niej mieszankę z malaksera, papryczkę chilli i pokrojone oliwki. Dokładnie mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek ( około 4 łyżki ) i sokiem z 1/2 cytryny. Ponownie mieszamy. Następnie na wierzch kuskusu kruszymy 1/2 kostki sera feta i już nie mieszamy.

Kurczaka przygotowałam według tego przepisu.

Smacznego !