Złoty kurczak z dodatkami

Złoty kurczak z dodatkami

Składniki kurczak:

4 piersi kurczaka
zioła prowansalskie
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
4 plasterki wędzonego boczku
sól
pieprz


Składniki zapiekanka ziemniaczana:

około 800 g ziemniaków
3 cebule
oliwa
1 drobiowa kostka bulionowa
zioła prowansalskie
100 ml śmietany 18 %
15 g sera cheddar


Składniki zielenina:

1 duży por
1/2 opakowania świeżego szpinaku
200 gram mrożonego groszku i marchewki

Ziemniaki kroimy w malakserze lub na tarce w cieniutkie plasterki, przesypujemy je do garnka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, przesypujemy na patelnię, dolewamy 2 łyżki oliwy, wkruszamy kostkę bulionową, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła i podsmażam,y, dolewając ok. łyżki wody, jeśli cebula zacnie przywierać.

Na dużym arkuszu papieru pergaminowego, wysypujemy zioła prowansalskie, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przykrywamy kurczaka papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Smażymy kurczaka na złoto na patelni z 1 łyżką oliwy, do momentu aż będzie gotowy, dodajemy do niego pokrojony w paseczki boczek i jeszcze podsmażamy.

Ziemniaki odcedzamy, przesypujemy do brytfanki, dodajemy podsmażoną cebulę, mieszamy, żeby się nam składniki połączyły, wygładzamy na wierzchu, zalewamy śmietaną i posypujemy drobno startym cheddarem. Zapiekamy w piekarniku około 10-15 minut.

Pory kroimy w paseczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy 1 łyżkę oliwy, przykrywamy i regularnie mieszamy. Dodajemy groszek i marchewkę, dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy i wrzucamy do reszty. Dokładnie mieszamy, podduszamy jeszcze chwilę, aż szpinak zwiotczeje. Na talerzu układamy stosik warzyw, na wierch nakładamy kurczaka i boczek. Podajemy z zapiekanką ziemniaczaną :)