Pierś z kurczaka z kuskusem z warzywami

Pierś z kurczaka z kuskusem z warzywami

Składniki:

Kuskus:

1 szklanka kuskus
1//2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 małe cebule
1/2 puszki zielonego groszku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3-1/2 pęczka koperku
kawałek ser feta
sól
pieprz
sok z cytryny
2 łyżki oliwy

Kurczak:

2-3 małe piersi z kurczaka
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka oregano
skórka z 1 cytryny
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Kuskus z odrobiną soli (ja daję około 1/2 łyżeczki) zalać 2 szklankami zagotowanej, gorącej wody. Przykryć i odstawić.

Pierś z kurczaka umyć i oczyścić. Posypać solą, pieprzem, mielonym zielem angielskim (ja ubija w torebce ziarenka ziela angielskiego tłuczkiem do mięsa) i otartą skórką z jednej cytryny.
Piersi ułożyć pomiędzy dwoma warstwami foli lub papieru do pieczenia i rozwałkować / rozbić wałkiem do ciasta na grubość około 1,5 cm. Smażyć na oliwie po około 2 minuty z każdej strony.
Cebulę i koperek posiekać. Paprykę pokroić w kosteczkę.

Kuskus wymieszać z cebulą, koperkiem, groszkiem i papryką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać. Całość posypać pokruszonym serem feta.

Pierś z kurczaka pokroić na plasterki, ułożyć na kuskus i podawać.