Leczo błyskawiczne i bardzo smakowite

Leczo błyskawiczne i bardzo smakowite

SKŁADNIKI

4 sporych czerwonych papryk
2 spore cebule (najlepiej cukrowe)
1/2 kg dobrej kiełbasy niezbyt suchej
6 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
3 szklanki bulionu (ostatecznie może być z kostki)
1 łyżka gotowego przecieru paprykowego
1 łyżeczka cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz



Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Umyte papryki pokrój na ćwiartki, usuń nasiona oraz ogonki. Następnie pokrój na niezbyt małe kawałki. Obrany czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Z kiełbasy zdejmij skórę i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, posól ją i smaż na sporym ogniu cały mieszając przez 2 minuty. Dodaj kiełbasę i smaż przez minutę. Dodaj czosnek, paprykę, wymieszaj i po dwóch minuta smażenia dodaj bulion, przecier pomidorowy i pastę paprykową. Wszystko wymieszaj, przykryj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Kiedy papryka będzie miękka, leczo jest gotowe :)
Dopraw je świeżo zmielonym pieprzem i solą (ostrożnie - przecier paprykowy jest zwykle bardzo słony).
Świetnie smakuje po odgrzaniu na drugi dzień.