Curry z kalafiora

Curry z kalafiora

SKŁADNIKI

średniej wielkości kalafior
2 średniej wielkości cebule
2 czubate łyżki gotowej czerwonej pasty curry
4 łyżki oleju
puszka mleka kokosowego (400 ml)
sól
kilkanaście świeżych liści bazylii (nie jest konieczna)

do podania:
garść prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych


Cebulę obierz i pokrój na piórka. Kalafiora podziel na małe różyczki.
W woku lub głębokim rondlu silnie rozgrzej olej, wrzuć cebulę i smaż pół minuty cały czas mieszając. Lekko posól, zmniejsz ogień i często mieszając smaż, aż zacznie się brązowić na końcach. Dodaj pastę curry, wymieszaj, smaż przez minutę na dużym ogniu.
Dodaj kawałki kalafiora oraz mleko kokosowe i pół szklanki wody. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i duś na średnim ogniu przez 10-12 minut, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Dodaj porwane na duże kawałki liście bazylii, wymieszaj, wyłącz ogień.
Curry podawaj posypane orzeszkami ziemnymi w towarzystwie ryżu ugotowanego na sypko lub Twojej ulubionej kaszy (mi curry smakuje z kaszą kuskus).