Omlet ze szpinaku

Omlet ze szpinaku

Dzisiaj proponuję przygotować omlet w nowej odsłonie, Omlet ze szpinaku wykorzystując świeży zmiksowany szpinak, no i oczywiście jajka.

składniki na 1 porcję:

2 jajka
szczypta sody oczyszczonej
łyżeczka mąki pszennej
spora garść świeżego szpinaku
mała cebulka dymka
1 łyżeczka oleju
2 pomidory koktajlowe
sól i czarny pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera przekładamy szpinak, wbijamy 2 jajka, dodajemy szczyptę sody i mąkę pszenną, doprawiamy solą i pieprzem, zamykamy pojemnik blendera i dokładnie całość miksujemy. Szpinak, który ja wykorzystuję jest już umyty i przebrany. Cebule dymkę kroimy w kosteczkę i szklimy chwilkę na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Wylewamy na patelnię masę szpinakową, posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy ok. 5 minut, następnie obkładamy całymi listkami szpinaku, posypujemy plasterkami pomidorów koktajlowych i smażymy jeszcze ok. 5 minut. .

Gotowy omlet zsuwamy na talerz. Omlet można złożyć na pół,zaleca się jeść natychmiast póki jest ciepły i nie straci swojej puszystości. Smacznego !