Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

Podaję Wam przepis na klasyczny omlet, który jest najprostszą wersją omletu. Aby go zrobić – potrzebujemy 2-3 jajek, 1-2 łyżeczek wody, soli i pieprzu.
Jajka należy roztrzepujemy widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę. Ja lubię omlety z dodatkami, więc do mojego omletu dodałam świeży szpinak. Omlet ze szpinakiem to świetna propozycja na śniadanie. Jeśli szpinak, to nie może się obyć bez czosnku, który podkreśla jego smak, ja tym razem zastosowałam sól czosnkowo-ziołową w młynku Kotanyi, jako ciekawostkę podam, że nowe młynki Kotanyi mają w sobie regulatory grubości mielenia, można zmielić zawartość na pył lub w formie gruboziarnistej.

2 jajka,
2 łyżki wody
garść świeżego szpinaku
do smaku sól czosnkowo-ziołowa i pieprz czarny Kotanyi,
1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:

Rozpuszczamy na patelni 1 łyżeczkę masła, na które wrzucamy świeży szpinak, doprawiamy go solą czosnkowo-ziołową ma stracić jedynie swoja surowość. W miseczce dobrze ubijamy jajka z wodą tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię ze szpinakiem, czekamy do ścięcia jajecznej masy. Przykrywamy pokrywką, aby masa na powierzchni się ścięła, a spód lekko zarumienił, (w zależności od upodobań). Wykładamy omlet na talerz i doprawiamy czarnym pieprzem. Przygotowanie pysznego omletu trwa ok. 5 minut.