Słoneczny łosoś

Słoneczny łosoś

Co kupić

3 duże lub 6 małych czerwonych cebulek, pokrojonych w drobne piórka
1 cukinia, umyta, pozbawiona pestek, podzielona wzdłuż na ćwiartki i pokrojona pod skosem w półtalarki
3 średnie pomidory, umyte, pozbawione szypułki, pokrojone w kostkę
800 g fi letów z łososia (2 fi lety), umytych, osuszonych, pozbawionych skóry, przekrojonych na pół
niewielka ilość soli
niewielka ilość mielonego pieprzu
3-4 gałązki świeżego rozmarynu, umyte
2-3 gałązki świeżej bazylii, umyte
3-4 gałązki świeżego tymianku, umyte
ok. 8 plasterków cytryny, sparzonej, wyszorowanej
200 ml śmietany 30%
150 ml białego wina wytrawnego
3-4 łyżki oliwy z oliwek
600 g młodych ziemniaków
1/2 pęczka świeżego koperku, umytego, posiekanego
30 g masła

Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min
Przygotuj

naczynie żaroodporne
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół)

Przygotowanie

3/4 piórek z czerwonej cebuli układamy na dnie naczynia żaroodpornego (pozostałą część cebuli odstawiamy na bok). 3/4 pokrojonych pod skosem półtalarków cukinii układamy na czerwonej cebuli w naczyniu żaroodpornym (pozostałą cukinię odstawiamy). Do naczynia żaroodpornego dodajemy połowę pokrojonych w kostkę pomidorów (pozostałą część pomidorów odstawiamy na bok). Pozbawione skóry filety z łososia kroimy na pół i przyprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy filety z łososia wkładamy igły rozmarynu, gałązki bazylii i gałązki tymianku. Na filetach układamy plasterki cytryny. Na cytrynie układamy pozostałą część cebuli, na którą kładziemy półtalarki cukinii i pokrojone pomidory.

Białe wino wlewamy do osobnego naczynia, dodajemy śmietanę 30%, a następnie pieprz i sól. Całość mieszamy. Zapiekankę polewamy 3-4 łyżkami oliwy z oliwek, następnie zalewamy śmietaną z winem. Tak przygotowanego łososia z warzywami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra/dół) na ok. 25-30 minut.

Ziemniaki gotujemy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, następnie ponownie wstawiamy na palnik i dodajemy kawałki masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Z piekarnika wyjmujemy łososia z warzywami. Na talerz wykładamy ziemniaki z koperkiem, które podajemy z łososiem.