Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerw...

Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerw...

Co kupić

90 g oczyszczonego filetu z łososia
1 plasterek cytryny
1 łyżeczka masła
Szczypta pieprzu

50 g kaszy jęczmiennej

2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki koperku

100 g czerwonej kapusty
50 g słodkiego jabłka
10 g rodzynek
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić

porcji: 1
Łosoś

Dokładnie oczyszczamy filet z ości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy koperek i pieprz. Chwilę podduszamy. Rybę umieszczamy na sicie do gotowania na parze (skórą do dołu), wykładamy na nią duszony koperek, plasterek cytryny i gotujemy na parze około 20 minut.

Pozostały koperek mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem polewamy ugotowaną rybę.
Kasza

Kaszę jęczmienną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Surówka

Poszatkowaną kapustę zblanszuj we wrzątku. Dodaj do niej starte na grubych oczkach jabłko, rodzynki, olej i dopraw sokiem z cytryny.
Jak podawać?

Do dania podaj herbatkę malinową.